Palijativna nega Dom za stare Vila Košuta četvorokrevetna soba

Palijativna nega

Starenje je prirodan proces tokom kojeg čitav ljudski organizam doživljava promene na ćelijskom nivou, a sa tim promenama često dolaze i zdravstveni problemi. Imuni sistem slabi, postojeća hronična oboljenja se komplikuju, a nova se javljaju. Kod starih lica učestali su  karcinomi, kardiovaskularna oboljenja, moždani udari, bubrežne insuficijencije, komplikacije izazvane dijabetesom i brojnim drugim metaboličkim stanjima koje zahtevaju posebnu zdravstvenu negu – i to često palijativnu negu.

Iako se medicina konstantno razvija i napreduje, u određenoj starosnoj dobi pacijenti dolaze do stadijuma kada trajno rešenje za njihove zdravstvene probleme više ne postoji. 

Međutim, čak i kada se iscrpe svi medicinski resursi, postoje načini da se simptomi bolesti olakšaju i da se pacijentima pruži podrška da uprkos bolesti žive kvalitetan i ispunjen život, što obezbeđuje palijativna nega.

U okviru ponude doma za stare Vila Košuta je i usluga palijativne nege.

Šta je palijativna nega i kome je namenjena?

Palijativna nega je specijalizovana medicinska nega koja ima za cilj poboljšavanje kvaliteta života, ublažavanje patnji i neugodnosti kod osoba sa teškim i neizlečivim bolestima, često ali ne isključivo, u terminalnim fazama. 

Palijativna nega je usmerena na olakšavanje fizičkih i psihičkih simptoma bolesti ili njihovo potpuno uklanjanje, kao i na duhovnu, psihološku i emocionalnu pomoć obolelom i članovima njegove porodice.

Palijativno zbrinjavanje u okviru doma za stare Vila Koštuta prati posebno obučen tim doktora, medicinskih sestara i drugog osoblja, koje sarađuje sa drugim specijalistima koji vode istoriju bolesti pacijenta, kako bi obezbedili dodatni nivo podrške. 

Pojam palijativna nega se često vezuje za terminalno bolesne pacijente koji odbrojavaju svoje poslednje dane, ali to je mit. Palijativna nega se pruža i pacijentima koji boluju od hroničnih stanja, kao što su dijabetes, razni oblici kancera, Alchajmerova bolest, bolesti srca, posledice alkoholizma, artritis i druga zdravstvena stanja koja otežavaju svakodnevno funkcionisanje.

Palijativna nega u domu za stare Vila Koštuta se zasniva na potrebama pacijenta, a ne na prognozama za izlečenje. Pogodna je za lica bilo koje starosne dobi, bez obzira na vrstu i stadijum uznapredovalosti bolesti, a može se obezbediti uz kurativni tretman.

Palijativna nega ublažava fizičke tegobe izazvane bolestima

Tim za palijativno zbrinjavanje u okviru doma za stare Vila Košuta se fokusira na održavanje kvaliteta života obolelih lica, kojima se pružaju svi potrebni tretmani kako bi što duže očuvali samostalnost i bili sposobni za svakodnevno funkcionisanje.

Pacijentima koji pate od teških i neizlečivih bolesti, oporavljaju se od invazivnih terapija ili operativnih tretmana, palijativni program nege otklanja fizičke simptome i posledice ovih oboljenja – bol, osećaj umora i iscrpljenosti, mučnine, gubitak apetita, malaksalost, vrtoglavice. 

Ako je pacijent nepokretan radi se na sprečavanju razvoja dekubitnih rana.

Palijativna nega ublažava patnju i stres

Cilj palijativnog zbrinjavanja je da se ublaže psihičke tegobe koje prate teške bolesti. Obolela lica često trpe veliki stres, a usled fizičkih neprijatnosti i straha koji osećaju, često razvijaju probleme sa spavanjem i socijalizacijom, anksioznost i depresiju. 

Tim za palijativnu negu doma za stare Vila Košuta pruža podršku obolelima koji se suočavaju sa psihičkim tegobama, kako bi skupili snagu da nastave sa svakodnevnim životom. Podrška i savetovanje se pružaju i porodici pacijenta

Tim za palijativnu negu sarađuje sa doktorima specijalistima iz raznih oblasti

Vila Košuta usko sarađuje sa doktorima specijalitima iz različitih oblasti. Terapije se određuju u dogovoru sa doktorima koji prate tok, pacijentom i njegovom porodicom, kako biste dobili dodatni nivo podrške onda kada vam je najpotrebnija. 

Osim što ublažava vaše fizičke simptome, uklanja stres i pruža podršku vama i vašoj porodici, tim za palijativnu negu doma za stare Vila Košuta održava komunikaciju sa vašim doktorima, kako bi vam pružili sveobuhvatan tretman koji će poboljšati sveukupni kvalitet vašeg života.

Soba za palijativnu negu - Dom za stare Vila Košuta

Zašto treba da se odlučite za palijativnu negu u domu za stare Vila Košuta?

Starenje je praćeno nizom izazova i strahova za svakog pojedinca. Kada je dodatno zakomplikovano teškom ili neizlečivom bolešću koja samostalno funkcionisanje čini nemogućim, razumljivo je da se javljaju strepnja, strah, tuga i apatija. Niz pitanja i briga dodatno otežava bolove i zdravstvene probleme koji progresivno napreduju.

Ono što treba da znate jeste da niste sami. Palijativna nega će vam omogućiti da živite dostojanstveno, bez bolova i neprijatnosti, bez obzira na vrstu i fazu vaše bolesti.

Palijativna nega:

  • Na prvo mesto stavlja pacijentove želje i odluke
  • Pruža podršku pacijentu i njegovoj porodici
  • Poboljšava kvalitet života
  • Kontroliše simptome bolesti i otklanja bolove
  • Fokusira se na telo, um i duh
  • Smanjuje nepotrebne posete bolnici

Moderno opremljen ambijent doma za stare Vila Košuta pružiće vam sav potreban komfor i udobnost, dok je osoblje doma raspoloživo da vam ukaže potrebnu pomoć i negu i pruži toplu i utešnu reč u svakom momentu dana ili noći.

 

Cena smeštaja u dom Vila Košuta, radi palijativne nege, zavisi od opšteg zdravstvenog stanja osobe i količine potrebne medicinske nege. Za više informacija o cenama, pogledajte važeći cenovnik ili se javite da se lično dogovorimo. 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *